Képernyő átméretezés történt. A további megfelelő működéshez fontos az oldal frissítése. Kérjük, töltse újra/frissítse az oldalt a fenti gombbal, vagy a Ctrl + F5 billentyűkombinációval.

A weboldal Internet Explorer böngészővel nem tekinthető meg!

Ugrás a teljes tartalomhoz.

Történeti áttekintés

A fürdő története

Sopron város vendégeinek egyik legkedvesebb pihenőhelye a Lőver körút mellett elterülő Lőver fürdő, amelyet a fenyvesekkel övezett táj tesz még vonzóbbá.
A Lőver fürdő strandja 1908-ban épült Erdei Forrásfürdő néven. Akkori terméskőből készült medencéjének vizét a Deákkúti forrás vizével táplálták.

Lőver fürdő archív

Az uszoda életében fordulópont az 1934-es év. Ebben az évben modernizálták a Lőver uszodát. Megépült az uszodacsarnok bejárata, új napozót létesítettek, fakerítést építettek, padokat helyeztek ki a fürdőzők kényelmére, valamint öltözőkabinokat, ruhatárat építettek a hölgyközönség részére. Ekkor modernizálták a vízkezelés technológiáját is, vízforgató berendezést és vegyszeradagolókat telepítettek a megfelelő vízminőség érdekében.

Lőver fürdő archív

1947-ben az Uszoda háborús rongálása 30 %-os volt, melyet a következő évben helyreállítottak.
1966-ban elkészült a Lőver fürdő II. medencéje.
Lőver fürdő történetének újabb fontos állomása az 1975-ös év, ekkor kezdődött a fedett uszoda kivitelezése. Sopron várossá nyilvánításának 700 éves évfordulóján, 1977. december 16-án adták át. Akkori beruházási költsége 75 millió forint, amelyhez a város lakói is nagymértékben hozzájárultak munkájukkal.

A 36-sokszög alapú kupolaépület magába foglalta a vendégfogadó aula részt, a 720 fős öltözőket, medenceteret, szociális helyiségeket, gépészeti helyiségeket.
A medenceteret Graboplast műanyag sátorral fedték le, amelyet a medencetérben kialakított túlnyomás tartott a magasban.

Lőver uszoda műanyag sátorkupola

A '80-as évek második felében ezt megszüntették, a sátortetőt egy faszerkezetű palatető váltotta fel, amely esztétikailag és műszakilag is megfelelőbb volt a medencetér lefedésére. Ekkor az uszoda üzemeltetője a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Vállalat volt.

Később a város önkormányzata létrehozta a Fürdőüzemeltető Kft.-t, amely 2002-ig volt gazdája a város fürdőéletének.
A jelenlegi nevén Soproni Vízmű Zrt. 2002-től üzemeltette ismét a Lőver Fürdő - Fedett Uszodát.
2004. június 06-án a Fedett Uszoda felvette Csik Ferenc 1936-os olimpiai bajnok úszó nevét.

Lőver uszoda faszerkezetes kupola

A soproni uszodában évről-évre megrendezésre került a Csik Ferenc Emlékverseny, amely 2015-ben 37. alkalommal biztosított az úszók számára lehetőséget a versenyzésre.

Az uszoda és a hozzá kapcsolódó strand medencéi korszerű vízforgató berendezéssel rendelkeztek. Ezek közül kiemelhető a fedett tanmedence, amelynek megfelelő vízminőségét UV sugárzó berendezés is segítette, valamint a szabadtéri pancsoló medence, amelynek fürdővizét napenergiával sikerrel fűtjük.

2009-ben a Lőver fürdő területén 2 db új szabadtéri medence, ill. 4 db új csúszda épült. A beruházás eredményességét az ugrásszerűen megnövekedett vendéglétszám, valamint vendégeink elégedettsége tükrözi.

A közérzetjavító beruházások mellett technológiai fejlesztésekre is sor került. 2010-ben a Csik Ferenc uszodában az elavult gázkazánokat korszerű kondenzációs kazánokkal váltottuk ki. Emellett további energiafelhasználás-csökkentést eredményező felújításokra is sor került. 

2010-ben korszerűbb, nagyobb befogadóképességű finn szauna, ill. újdonságként aroma-, ill. fényterápiás szauna épült. A beruházás 2011-ben rozsdamentes acél, feszített víztükrű merülőmedencével egészült ki, mely tovább növelte a szauna népszerűségét.

2019-ben átadásra került sátorral lefedve 2 db új medence a Lőver uszoda és strand területén.

2019-ben megkezdődött az uszoda újjáépítése.

2021. júniusában megnyitott az új Lőver uszoda.

LU1

LU2

LU3