Képernyő átméretezés történt. A további megfelelő működéshez fontos az oldal frissítése. Kérjük, töltse újra/frissítse az oldalt a fenti gombbal, vagy a Ctrl + F5 billentyűkombinációval.

A weboldal Internet Explorer böngészővel nem tekinthető meg!

Ugrás a teljes tartalomhoz.

Történeti áttekintés

A fürdő története

Sopron város vendégeinek egyik legkedvesebb pihenőhelye a Lőver körút mellett elterülő Lőver fürdő, amelyet a fenyvesekkel övezett táj tesz még vonzóbbá.
A Lőver fürdő strandja 1908-ban épült Erdei Forrásfürdő néven. Akkori terméskőből készült medencéjének vizét a Deákkúti forrás vizével táplálták.

Lőver fürdő archív

Az uszoda életében fordulópont az 1934-es év. Ebben az évben modernizálták a Lőver uszodát. Megépült az uszodacsarnok bejárata, új napozót létesítettek, fakerítést építettek, padokat helyeztek ki a fürdőzők kényelmére, valamint öltözőkabinokat, ruhatárat építettek a hölgyközönség részére. Ekkor modernizálták a vízkezelés technológiáját is, vízforgató berendezést és vegyszeradagolókat telepítettek a megfelelő vízminőség érdekében.

Lőver fürdő archív

1947-ben az Uszoda háborús rongálása 30 %-os volt, melyet a következő évben helyreállítottak.
1966-ban elkészült a Lőver fürdő II. medencéje.
Lőver fürdő történetének újabb fontos állomása az 1975-ös év, ekkor kezdődött a fedett uszoda kivitelezése. Sopron várossá nyilvánításának 700 éves évfordulóján, 1977. december 16-án adták át. Akkori beruházási költsége 75 millió forint, amelyhez a város lakói is nagymértékben hozzájárultak munkájukkal.

A 36-sokszög alapú kupolaépület magába foglalta a vendégfogadó aula részt, a 720 fős öltözőket, medenceteret, szociális helyiségeket, gépészeti helyiségeket.
A medenceteret Graboplast műanyag sátorral fedték le, amelyet a medencetérben kialakított túlnyomás tartott a magasban.

Lőver uszoda műanyag sátorkupola

A '80-as évek második felében ezt megszüntették, a sátortetőt egy faszerkezetű palatető váltotta fel, amely esztétikailag és műszakilag is megfelelőbb volt a medencetér lefedésére. Ekkor az uszoda üzemeltetője a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Vállalat volt.

Később a város önkormányzata létrehozta a Fürdőüzemeltető Kft.-t, amely 2002-ig volt gazdája a város fürdőéletének.
A jelenlegi nevén Soproni Vízmű Zrt. 2002-től üzemeltette ismét a Lőver Fürdő - Fedett Uszodát.
2004. június 06-án a Fedett Uszoda felvette Csik Ferenc 1936-os olimpiai bajnok úszó nevét.

Lőver uszoda faszerkezetes kupola

A soproni uszodában évről-évre megrendezésre került a Csik Ferenc Emlékverseny, amely 2015-ben 37. alkalommal biztosított az úszók számára lehetőséget a versenyzésre.

Az uszoda és a hozzá kapcsolódó strand medencéi korszerű vízforgató berendezéssel rendelkeztek. Ezek közül kiemelhető a fedett tanmedence, amelynek megfelelő vízminőségét UV sugárzó berendezés is segítette, valamint a szabadtéri pancsoló medence, amelynek fürdővizét napenergiával sikerrel fűtjük.

2009-ben a Lőver fürdő területén 2 db új szabadtéri medence, ill. 4 db új csúszda épült. A beruházás eredményességét az ugrásszerűen megnövekedett vendéglétszám, valamint vendégeink elégedettsége tükrözi.

A közérzetjavító beruházások mellett technológiai fejlesztésekre is sor került. 2010-ben a Csik Ferenc uszodában az elavult gázkazánokat korszerű kondenzációs kazánokkal váltottuk ki. Emellett további energiafelhasználás-csökkentést eredményező felújításokra is sor került. 

2010-ben korszerűbb, nagyobb befogadóképességű finn szauna, ill. újdonságként aroma-, ill. fényterápiás szauna épült. A beruházás 2011-ben rozsdamentes acél, feszített víztükrű merülőmedencével egészült ki, mely tovább növelte a szauna népszerűségét.

2019-ben átadásra került sátorral lefedve 2 db új medence a Lőver uszoda és strand területén.

2019-ben megkezdődött az uszoda újjáépítése.

2021. júniusában megnyitott az új Lőver uszoda, mely több medencével és magasabb színvonalon szolgálja ki az úszni kívánó vendégeink igényeit. Az új uszodában található egy 50 méteres versenymedence, egy 25 méteres úszómedence, két tanmedence, egy lazító medence és egy jacuzzi is. Emellett az épület komplexum szolgáltatásai között található két db finn szauna, merülő medencével, ill. egy gőzkabin.

LU2

LU3

LU1

2021. decemberében a Lőver uszodában került megrendezésre a női, ill. férfi Benu Vízilabda Kupa.

2022. júniusában Magyarországon került megrendezésre a Vizes Világbajnokság, melynek vízilabda csoportmeccseinek Sopron is otthont adott. Egy héten át, 6 férfi és 6 női mérkőzésre került sor.

Vizes VB 2022 1657605777693