Képernyő átméretezés történt. A további megfelelő működéshez fontos az oldal frissítése. Kérjük, töltse újra/frissítse az oldalt a fenti gombbal, vagy a Ctrl + F5 billentyűkombinációval.

A weboldal Internet Explorer böngészővel nem tekinthető meg!

Ugrás a teljes tartalomhoz.

Történeti áttekintés

A Tómalom története az 1500-as évekre nyúlik vissza, bár a tavak állítólag már a rómaiak korában is léteztek . Mollay Károly nyelvtudós szerint a mai Tómalom a gazdag és befolyásos polgár, a többszörösen megválasztott városbíró és polgármester, Herb Kristóf hivatali működésének idejében létesülhetett az 1470-es, 80-as években, és Ő lett annak az első bérlője.

tomalom_archiv_11

A tómalmi mesterséges tavak vizüket a Sopron városától északra található egykor nagy víztartalmú homokos-kavicsos pannon tengeri üledékből nyerték. A víznek egyrészről mint elsőrendű energiahordozónak volt jelentős szerepe, másrészről pedig a halászat révén a táplálkozás területén. A tó névadójául is szolgáló malom meglétéről 1550-től értesülhetünk először.

1822-ben Mühl Konrád lett a nagytómalmi molnár. Ő volt az első, aki a Nagytómalmon nyilvános fürdőt létesített 1842-ben.

tomalom_archiv_5

Nem ismeretes, hogy Mühl Konrád fürdője meddig működött. Azt azonban tudjuk, hogy 1859-től a posztócéh vette meg tőle, és a fürdőzés ezután sem szünetelt.

A Nagytómalmot a posztócéhből alakult ipartársulat 1918-ban eladta a Soproni Városszépítő Egyesületnek, fürdőtelep létesítése céljából. Jóllehet 1842-től kezdve a tómalmi fürdőélet korlátozott mértékben ugyan, de folyamatos volt, a tulajdonosváltás célja egy nagyobb szabású fürdőtelep létrehozása volt.

Ennek keretében épült meg 1920 és 1922 között Schneider Ferenc építész tervei alapján a strandfürdő, a 14 szobás szálló és vendéglő. A strandfürdő 1930-ban Hárs György építész tervei alapján bővült tovább. Ekkor létesült a bevezető úttal párhuzamos, cölöpökön álló kabinsor és az 50 méteres távolságot befogó U alakú deszkamóló, amelyen a tó legmélyebb helye fölött egy körülbelül 4 méter magas ugrótorony is volt. A harmincas években a stranddal szembeni domboldalon néhány nyári villa is épült.

tomalom_archiv_9

A II. világháborúban Tómalom a fürdőt lebombázták. 1945 őszén a tómalmi épületegyüttest, tehát a szállót, a strandépületeket, a villákat és a Posztós Ipartársulat műhelyépületét, a volt malmot, egy szovjet alakulat téli szállásnak foglalta le.

A háború után újjáépítették a fürdőt, de a malom teljes mértékben elpusztult. A fürdő jelenlegi állapota abban az időben alakult ki, és kisebb változtatásokkal a mai napig így üzemel.

A 90-es évek elejétől a Fürdőüzemeltető Kft., 2002. óta a mai nevén Soproni Vízmű Zrt. üzemelteti, tulajdonos a Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata.

 Az elmúlt években a tulajdonos jelentős beruházásokat hajtott végre a fürdő népszerűségének növelése érdekében. 2008. óta a gyermekek a tómederben kialakított, biztonságos, körbezárt, állandó vízmélységű vízfelületet használhatnak, melyhez egy kisméretű csúszda is használható.

 2012-ben a főépület emeletráépítéssel bővült, mely magába foglalja a beléptető pénztárhelyiséget is. A különálló korszerűtlen építmények megszűntek, ezek funkciói az épületbővítéssel egy időben központosítva valósultak meg. Ugyanebben az évben újjáépült a megdőlt utcafronti kőkerítés is, mely új arculatot is biztosít a fürdőnek.

 Mindemellett új játszótér, korszerű büfé, esztétikus szabadtéri zuhanyzók és öltözőfülkék épültek.

 A strand szolgáltatásaként modern vízi eszközök kölcsönözhetőek (kajak, vízibicikli, vízicsopper, csónak).

 A technikai fejlesztések mellett folyamatosan kiemelt figyelmet fordítanak a zöldterület frissítésére, parkosításra.