Képernyő átméretezés történt. A további megfelelő működéshez fontos az oldal frissítése. Kérjük, töltse újra/frissítse az oldalt a fenti gombbal, vagy a Ctrl + F5 billentyűkombinációval.

A weboldal Internet Explorer böngészővel nem tekinthető meg!

Ugrás a teljes tartalomhoz.

Vízminőségi adatok

Társaságunk által szolgáltatott ivóvíz és a kibocsátott tisztított szennyvíz aktuális adatai

A víziközművek vagyonértékelésének szabályairól  és a víziközmű-szolgáltatók közérdekből közzéteendő adatokról szóló 24/2013 (V.29.) NFM rendelet alapján társaságunk által szolgáltatott ivóvíz  és a kibocsátott tisztított szennyvíz aktuális adatai az alábbi elérhetőségen tekinthetők meg:

Ivóvíz és tisztított szennyvíz minták laboreredményei  

 

A Soproni Vízmű Zrt. működési területén szolgáltatott víz minőségének összetétele

A szolgáltatott ivóvíz a Soproni Vízmű Zrt. működési területén jellemzően mélyfúrású kutakból kerül kitermelésre. A térségben a víz kiváló minőségű, magas ásványianyag-tartalmú, ezért nem szükséges a kezelése. Semmilyen vegyszert, fertőtlenítő szert és klórt sem tartalmaz. Jellemző rá a magas kálcium- és magnézium-tartalom, amelyeknek élettani hatása igen kedvező.

 

Az alábbi vízellátó rendszerekre kattintva megnyílnak a hozzájuk tartozó településeken szolgáltatott ivóvíz adatai:

Sopron Térségi Vízellátó Rendszer (Sopron, Ágfalva, Kópháza, Balf, Harka, Fertőrákos)

Fertőmenti Térségi Vízellátó Rendszer (Agyagosszergény, Fertőboz, Fertőd, Fertőenderéd, Fertőhomok, Fertőszentmiklós, Fertőszéplak, Hegykő, Hidegség, Petőháza, Sarród, Nyárliget)

Nagycenk Térségi Vízellátó Rendszer (Nagycenk, Nagylózs, Pereszteg, Pinnye)

Lövő Térségi Vízellátó Rendszer (Lövő, Egyházasfalu, Nemeskér, Sopronhorpács, Und, Újkér, Völcsej)

Szakony Térségi Vízellátó Rendszer (Szakony, Répcevis, Gyalóka, Zsira)

Fertőújlak Vízellátó Rendszer

Tőzeggyármajori Vízellátó Rendszer

Iván Térségi Vízellátó Rendszer (Iván, Csáfordjánosfa, Csér, Répceszemere)

Sopronkövesdi Vízellátó Rendszer

Röjtökmuzsaj Térségi Vízellátó Rendszer (Röjtökmuzsaj, Ebergőc)

Csapodi Vízellátó Rendszer

Pusztacsaládi Vízellátó Rendszer

Bük Térségi Vízellátó Rendszer (Bük, Bő, Gór, Chernelházadamonya, Répceszentgyörgy)

Simaság Térségi Vízellátó Rendszer (Simaság, Sajtoskál)

Vasszilvágy Térségi Vízellátó Rendszer (Acsád, Meszlen, Vasszilvágy)

 

Szemfényvesztés! Ne dőljön be a víztisztító berendezést árulóknak!

Időről-időre újra felbukkannak a környéken azok a furfangos ál-szakemberek, akik víztisztító berendezéseket próbálnak eladni. Főként idős, hiszékeny embereket használnak ki, hazugságokkal és áltudományos kísérletükkel veszik rá őket a „csodatévő” berendezés megvásárlására.

A bemutatót sok esetben egy telefonos beszélgetés előzi meg, amelyben közlik, gond van a csapvíz minőségével. A hiszékeny ügyfél bedől ennek, saját és családja egészségének megőrzése érdekében fogadja otthonában a „szakembereket”, és kezdődhet is a szemfényvesztés.

A legújabb trükk, hogy egy egyszerű készüléket helyeznek a csapvízbe, amelynek segítségével hihetetlen gyorsan „rengeteg káros szennyező anyag” válik ki vörösesbarna iszap formájában a vízből. Ezzel a szemérmetlen átveréssel számos idős és kevésbé idős embert csapnak be, és ösztönzik őket a víztisztító berendezések megvásárlására, miközben olyan dolgokat távolítanak el a csapvízből, amelyek eredetileg benne se voltak.

Az átveréshez használt eszköz egy elektrolizáló készülék, ami vagy elemmel, vagy 230V-os hálózatról működik. Lényeges, hogy két kinyúló fém elektródája közül az anód vasból vagy vasötvözetből legyen, a katód lehet pl. alumínium. A folyamat, amitől megzavarosodik a víz, egy egyszerű elekrtolízis. Ha az elektródákat a csapvízbe merítjük, akkor a benne lévő pozitív és negatív ionok (csapvíz esetén ásványi anyagokból származó ionok, pl. kalcium, magnézium, nátrium, fluorid, szulfát stb. és a víz saját ionjai, hidrogén- és hidroxid-ionok) mind-mind a nekik ellentétes töltésű elektróda felé mozognak. A víz saját ionjaiból az alumínium-katódon hidrogén, a vas-anódon oxigén fejlődik. A vas anódon fejlődő oxigén azonnal oxidálja az anód anyagát, vörösbarna vasoxid keletkezik (esetleg, ha a vasötvözet nikkelt is tartalmaz, akkor zöldes iszap válik le), ami az ionok áramlása miatt gomolyogva belekeveredik a vízbe. Tehát a vörös zavaros anyag nem a vízből származik, hanem az anód anyagából!

víztisztító átverés

Miután meggyőzték az ügyfeleket a csapvíz szennyezettségéről, a trükk még hihetőbbé tétele érdekében az elektrolizáló készüléket desztillált vízbe vagy a „csodatisztítóval” kezelt vízbe merítik. Ezekkel azonban nem történik semmi, nincs zavarosodás, hiszen a kereskedő szerint „ezek a vizek tiszták”. Azonban erre is van alapvető fizikai magyarázat: az elektrolízis egyik alapfeltétele, hogy a folyadék, amibe az elektródákat bemerítjük, vezesse az áramot. Azok a folyadékok vezetik az áramot, amelyek oldott ásványi ionokat tartalmaznak, így pl. a csapvíz, ásványvíz igen, de a desztillált víz és egyes „csoda-tisztítóval” kezelt (lágyított és deionizált) vizek nem, ezért az utóbbiak nem is elektrolizálhatók szemmel látható mértékben.

A bemutató után arról már nem esik szó, hogy a víztisztító berendezést karban kell tartani, szükség van egyes alkatrészeik időnkénti cseréjére. Ezek elmulasztása könnyen azt eredményezheti, hogy az úgynevezett „víztisztító” berendezés szennyező forrássá válik, így a gyanútlan fogyasztó rövidesen a tiszta csapvíz helyett baktériumokkal szennyezett vizet ihat, hiszen a készülékből kifolyó vizet senki sem ellenőrzi.

Ezzel szemben az ivóvíz a leggyakrabban és legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerünk. Jogszabály kötelezi és hatóság ellenőrzi, hogy a vízművek a szolgáltatott vizet milyen gyakran és milyen komponensekre vizsgálják.

A Soproni Vízmű Zrt. működési területén az ivóvíz minősége nagyon jó, kár elrontani!