Képernyő átméretezés történt. A további megfelelő működéshez fontos az oldal frissítése. Kérjük, töltse újra/frissítse az oldalt a fenti gombbal, vagy a Ctrl + F5 billentyűkombinációval.

A weboldal Internet Explorer böngészővel nem tekinthető meg!

Ugrás a teljes tartalomhoz.

Vízmérők, mérőhelyek, ingatlanok fagyvédelme

A hideg téli időjárás beköszönte előtt gondoskodni kell a vízmérők, mérőhelyek, házi ivóvízhálózatok fagyvédelméről. A bosszúságon és a rengeteg utánjáráson túl, a fagy hatására bekövetkező meghibásodások jelentős többletköltséget jelentenek, mivel a helyreállítás, az esetleges mérőcsere költségei teljes egészében a nem kellő gondossággal eljáró fogyasztót terhelik, hiszen a 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet értelmében a felhasználó köteles a vízmérő fagy elleni védelméről gondoskodni.

A megfelelő védelem kialakítását befolyásolhatja pl. az időjárás, a terepviszonyok és a szélvédettség is. A rendszeres ellenőrzés – legalább havonta – pedig kiemelt fontosságú.

Aknában lévő vízmérők fagy elleni védelme

A vízmérő aknákban elhelyezett vízmérők fagyás elleni védelméről gondoskodni kell. Az aknát körülvevő föld jó szigetelést biztosít, ezért ha az nincsen kellőképpen körbetöltve, utólag célszerű azt elvégezni.

Vizsgáljuk meg, hogy az akna fala és vasbeton fedlapja között nincs-e rés, ahol a hideg levegő be tud áramlani az aknába. Amennyiben itt rést tapasztalunk, akkor PUR-habbal ki kell fújni a hézagokat, majd a fedlap szintjéig fel kell tölteni földdel az akna környezetét.

Ellenőrizzük, hogy az akna lebúvónyílásának fedlapja jól zár-e. A lebúvónyílásba pontosan beillesztett hungarocell lemez szigeteléssel megvédhetjük az aknában lévő szerelvényeket. Extra védelemként a fedlapot kívülről letakarhatjuk fóliával, vagy egy használaton kívüli szőnyeggel.

A vízmérő és az aknában húzódó vezetékek külön is letakarhatóak, de itt célszerű olyan anyagot használni, amely nedvesség vagy pára hatására sem megy tönkre, nem mállik szét, s nem veszít szigetelőképességéből sem, ilyen a műszálas anyag (pl. rossz télikabát). Semmi esetre se használjunk salakgyapot, üveggyapot szigetelő lemezeket.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a tél elején elhelyezett szigeteléseket tavasszal el kell távolítani, hogy a leolvasást és a vízmérő cseréket zökkenőmentesen el tudjuk végezni.

Épületen belül elhelyezett vízmérők

Bár az épületen belül elhelyezett vízmérők látszólag nagyobb eséllyel állhatnak ellen a fagynak, de igazi védelmet csak a megfelelő állagú, jól szigetelt épületek tudnak biztosítani. Hiába a megfelelő helyiség a mérő elhelyezésére, ha ott törött az ablak, vagy nem zárnak a nyílászárók, ezért az ablakok, ajtók épségének, szigetelésének ellenőrzése szükséges.

Vízvezetékek

A földben elvezetett csővezetékek – ha azokat a fagyhatár (-1,20 m) alá építették be – elfagyásától nem kell tartani. Amennyiben a földtakarás nem megfelelő, akkor a megfelelő védelmet a vezeték lesüllyesztésével, földfeltöltéssel vagy a cső utólagos szigetelésével biztosítani kell. Az épületeken belüli csővezetékek esetében is szükséges meggyőződni a helyiség nyílászáróinak megfelelő működéséről és épségéről. A külső határoló falakban futó vezetékek számára a falak megfelelő szigetelése az igazi biztosíték. Nagy hideg esetén az adott helyiség fűtéséről is lehet gondoskodni, de ez hosszú távon költséges. A szabadban futó, falon kívüli vezetékek esetében legjobb megoldás az időben elvégzett víztelenítés. Kerti csapok, locsoló vezetékek esetében ez nem gond, hiszen télen használaton kívül vannak. Azokat a vezetékeket, amelyekre viszont télen is szükség van, gondosan szigetelni kell.

Lakatlan ingatlanok, télen nem használt kiskertek, hétvégi házak, üdülők

A legjobb módszer a fagykárok megelőzésére a víztelenítés. Azokban az ingatlanokban, ahol nem áll rendelkezésre temperáló fűtés, a házi hideg- és meleg vízhálózatot is, és a fűtési rendszert is le kell vízteleníteni. Először zárjuk le a vízmérő előtti elzárót, majd nyissuk meg a kifolyó csapokat. Ezután a vízhálózat legmélyebb pontján, a vízmérő aknában vagy a pincében elhelyezett ürítő elzárón keresztül engedjük le a vizet a vezetékekből és a vízmérőből is.

Kerti csapok

Az ürítővel ellátott kerti csapok víztelenítését lehetőleg bízzuk szakemberre. Amennyiben magunk végezzük el, akkor a víztelenítés után ellenőrizzük a vízmérőn, hogy nem folyik-e a víz az ürítő csapon keresztül.

Mi a teendőm, ha mégis elfagyás történt?

Ha a fagyás a Soproni Vízmű Zrt. által üzemeltetett szakaszon van (a bekötés, a bekötési vízmérő (főmérő) valamint az azt követő elzáró), akkor minden esetben társaságunk diszpécserszolgálatát kell hívni (99/519-200). Ezen a szakaszon csak társaságunk szakemberei végezhetnek munkát! Ha a hiba a belső (házi vízvezeték rendszer) valamely pontján van, akkor is célszerű szakember segítségét kérni. Amennyiben a saját kezű beavatkozás a szakember megérkezéséig elkerülhetetlen, akkor lassan, a fal vagy a csővezeték fokozatos felmelegítésével (pl. hősugárzó segítségével) szüntethető meg a vezetékben lévő fagydugó.